mandag 8. desember 2008

Lær å puste riktig! del 1

Det første vi gjør når vi blir født, er å trekke pusten. Den første higen etter luft er starten på noe vi blir avhengige av resten av livet. Ved å puste på riktig måte, vil vi forbedre livskvaliteten.

Ordet ånd, eller åndedrett, kommer fra det latinske ordet spiritus som betyr pust. Fra engelsk kan vi oversette spirit med "sjel". Sjel og ånd er to ord som dermed går hånd i hånd. Altså kort og godt, det som gir liv. Pust gir liv. Når vi sier "jeg har mistet spiriten", så mener vi at vi har mistet "gløden". Vi har nærmest lyst til å gi opp livet.

Hver eneste celle i kroppen er avhengige av friskt oksygen. Uten oksygen vil cellene raskt dø. Når det går koldtbrann i f.eks. en finger eller en tå, er cellene i den døde. De har ikke fått nok oksygen. Eneste løsningen er å amputere.

Pusten kan også være en indikator på hvordan vi har det på innsiden. Når vi er nervøse eller redde og mister kontrollen, vil pusten bli annerledes. Takten øker, og innåndingen vil ikke bli så dyp. Vi kan til og med stoppe opp og puste. Hjertet begynner å slå hardere og fortere for å opprettholde oksygentilførselen i kroppen. Blodtrykket stiger.

Når vi får tilbake kontrollen, blir pusten automatisk roligere og dypere. Hjertet roer seg ned, og kroppen inntar igjen en tilstand av ro.

Hvis vi blir mer bevisste på pustingen vår, vil vi ha lettere for å puste riktig selv under en stressende situasjon. Det gir en deilig følelse av kontroll. Når vi har kontrollen er det lettere å tenke klart.

Noen mennesker er alltid stresset. De går rundt med høyt blodtrykk, og de føler at de nesten aldri har kontrollen. Stadig høyt blodtrykk er svært farlig, og det er en stor belastning for hjertet og kretsløp. Overbelastning kan medføre døden.

Hvis vi sammenligner kroppen med en forbrenningsmotor, så vet vi at mer tilførsel av oksygen, gir mer effekt i motoren. En turbo i en bil er ikke annet enn en turbin som presser mer luft inn i systemet. På den måten blir bilen mye sterkere, og det bare pga. av økning av mengden oksygen.

Dette vil også skje i oss. Siden menneskekroppen også er en forbrenningsmotor, vil en turbo ha samme effekt hos oss. Hvis vi klarer å presse mer oksygen inn i systemet, vil vi få mer krefter. Se på en vektløfter som skal løfte tungt. Han tar et ekstra stort magedrag!

Når vi trekker pusten, vil muskler i brystveggene og mellomgulvet sørge for at brysthulen utvider seg. Luft blir så sugd ned i lungene. Når vi puster ut, slapper musklene i brystveggen og mellomgulvet av. Brysthulen blir mindre og lungene trekker seg i sammen slik at brukt luft presses ut.

-Jo mer brysthulen utvider seg, jo mer plass skapes rundt hjertet.

Et veldig viktig prinsipp, er Starlings hjertelov: "Det blodet som går inn i hjertet, går ut av hjertet". Ernest Starling var fysiolog i England tidlig på 1900-tallet.

Når du tar et godt magedrag, så utvider brysthulen seg ekstra mye. Da blir det ekstra mye plass rundt hjertet. Hjertet kan derfor utvide seg mer, og det kan på den måten fylles med ekstra mye blod. Sterlings hjertelov forteller at når ekstra mye blod går inn i hjertet, går det ekstra mye blod ut av hjertet. På den måten blir mer blod presset ut i årene og helt ut til de ytterste delene av kroppen. Det som skjer da er at større områder av kroppen blir fylt med oksygen.

Nå har du kanskje forstått at måten vi puster på har en innvirkning på oss. Folk som praktiserer Yoga og meditasjon understreker viktigheten av å puste riktig. Åndedrettet har en stor påvirkning på vår fysiske og psykiske velvære.

Hvis du vil lære en meget enkel pusteøvelse som har positiv effekt, så går du videre til del 2. Jeg har selv gode erfaringer med denne øvelsen.


Gi Kudos til denne saken!

Relaterte innlegg:



0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er stengt. Gå til www.dinevibber.no hvis du har noe på hjertet:-)

Siste innlegg fra dinevibber.no

Powered By Blogger

Kjøp en ny bok i dag!

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP