tirsdag 20. januar 2009

Å kjenne igjen et hjerneslag... Verdt å lese, tar ca. 1 minutt.‏

Denne fikk jeg på mail i går. Legger den ut på bloggen fordi jeg synes opplysningene er såpass viktige.

Bare på SiV (Sentralsykehuset i Vestfold) kommer det gjennomsnittlig inn 5 personer i døgnet pga. hjerneslag. Hjerneslag er forøvrig tredje største dødsårsak i Norge, og rammer i alle aldre. Eldre er dog noe overrepresentert.

Kasus:
Under en vennemiddag snublet Ingrid, og falt. Hun forsikret at hun hadde det bra, og sa at hun hadde snublet fordi hun hadde nye høyhælte sko. De andre som var tilstede hjalp henne opp, og ga henne en ny tallerken med mat. De tilbød henne å ringe lege, men Ingrid avslo. Selv om hun virket litt rystet, fortsatte hun å more seg resten av kvelden.

Senere på kvelden ringte Ingrids mann og fortalte at hans kone hadde blitt kjørt til sykehuset.

Kl 06:00 ble hun erklært død.

Ingrid hadde fått et hjerneslag på festen, og det var derfor hun falt. Hun snublet ikke. Dersom de som var tilstede hadde visst hvordan en kjenner igjen tegnene på slag, hadde Ingrid kanskje fortsatt vært i live i dag.

En nevrolog sier at hvis han får en slagpasient i hendene innen 3 timer, kan han totalt avverge effekten av slaget. Totalt! Han sier at det vanskelige er å kjenne igjen et slag, få det diagnostisert og få pasienten till lege innen 3 timer.

Å kjenne igjen et slag.
Legene sier at alle kan lære seg å kjenne igjen et slag ved å stille tre enkle spørsmål:

  1. Be personen om å LE.
  2. Be personen om å LØFTE BEGGE ARMENE.
  3. Be personen om å SI EN ENKEL SETNING SAMMENHENGENDE. For eksempel "sola skinner i dag".
Om personen har problemer med noen av disse oppgavene, ring 113 snarest og beskriv symptomene.

En hjertespesialist sier at hvis alle som får denne e-mailen videresender den til 10 personer, kan du regne med at minst ett liv kan bli reddet.

VÆR EN VENN OG DEL DETTE MED SÅ MANGE VENNER SOM MULIG. Du kan redde liv.

Ja, det var mailen. Hvis du skal sende den videre, kan du gjøre det lett ved å trykke på mail-ikonet i det grå feltet under. Vil du lese mer om symptomer på hjerneslag, kan du klikke her.

Gi Kudos til denne saken!

Relaterte innlegg:3 kommentarer:

skogtrollet 20. januar 2009 kl. 01:41  

Okey nå ga du meg litt noia. Hvordan føles det for den som opplever hjerneslaget da? Kunne vært greit å vite det også :P

dine Vibber 20. januar 2009 kl. 01:45  

Ooops!
Ikke meningen at du skulle få noia da. Foreslår at du gjør litt reasearch omkring emnet selv. Har ikke lest så mye om hjerneslag jeg heller.
Skal imidlertid gjøre det nå, etter at jeg fikk denne mailen:-)
-Stig

Anonym,  27. januar 2009 kl. 19:17  

Det der er et typisk kjedebrev og har ingen referanser man kan sjekke. Når det i tillegg er en direkte oversettelse av denne: http://www.rense.com/general70/strokes.htm blir jeg ganske skeptisk. Ville vært meget forsiktig med å sende denne videre da den i værste tilfelle kan få folk til å tro at de ikke har et slag bare fordi de består "testen".

Legg inn en kommentar

Kommentarer er stengt. Gå til www.dinevibber.no hvis du har noe på hjertet:-)

Siste innlegg fra dinevibber.no

Kjøp en ny bok i dag!

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP