onsdag 28. januar 2009

dineVibber blir til dineVibber.no og konverterer til Wordpress!

Da har jeg gjort det. Jeg klarte ikke å stå i mot presset... Jeg er blitt sosialisert inn i bloggmiljøet og har gått over til Wordpress. Noen startvansker blir det nok, men så fokusert jeg er blir det nok bra etterhvert. Akkurat nå ser det ut som om du er inne på siden til Newstheme når du klikker deg inn, men jeg jobber med saken:-)

Merk deg den nye adressen som er: www.dinevibber.no. Vi sees!


Gi Kudos til denne saken!

Les mer.....

mandag 26. januar 2009

Takler du kritikk?

Konstruktiv kritikk på det vi gjør er et viktig tiltak for å regulere hverandres atferd når vi tilhører en gruppe. Hvis noen gjør noe dumt, er negativ tilbakemelding et virkemiddel for å hindre at vedkommende gjør samme feilen en gang til. Det samme gjelder hvis... les mer

Les mer.....

onsdag 21. januar 2009

Bloggere er fremtidens vinnere!

Blogging har større betydning enn du tror. Mange blogger har oppnådd besøkstall som før bare var dedikert veletablerte nettsider. På verdensbasis opprettes det tusenvis av nye blogger hver dag, og kineserne har bare så vidt begynt. Antallet blogger vil stige drastisk de neste årene. De som står bak har nemlig skjønt det, muligens... les mer

Les mer.....

tirsdag 20. januar 2009

Å kjenne igjen et hjerneslag... Verdt å lese, tar ca. 1 minutt.‏

Denne fikk jeg på mail i går. Legger den ut på bloggen fordi jeg synes opplysningene er såpass viktige.

Bare på SiV (Sentralsykehuset i Vestfold) kommer det gjennomsnittlig inn 5 personer i døgnet pga. hjerneslag. Hjerneslag er forøvrig tredje største dødsårsak i Norge, og rammer i alle aldre. Eldre er dog noe overrepresentert.

Kasus:
Under en vennemiddag snublet Ingrid, og falt. Hun forsikret at hun hadde det bra, og sa at hun hadde snublet fordi hun hadde nye høyhælte sko. De andre som var tilstede hjalp henne opp, og ga henne en ny tallerken med mat. De tilbød henne å ringe lege, men Ingrid avslo. Selv om hun virket litt rystet, fortsatte hun å more seg resten av kvelden.

Senere på kvelden ringte Ingrids mann og fortalte at hans kone hadde blitt kjørt til sykehuset.

Kl 06:00 ble hun erklært død.

Ingrid hadde fått et hjerneslag på festen, og det var derfor hun falt. Hun snublet ikke. Dersom de som var tilstede hadde visst hvordan en kjenner igjen tegnene på slag, hadde Ingrid kanskje fortsatt vært i live i dag.

En nevrolog sier at hvis han får en slagpasient i hendene innen 3 timer, kan han totalt avverge effekten av slaget. Totalt! Han sier at det vanskelige er å kjenne igjen et slag, få det diagnostisert og få pasienten till lege innen 3 timer.

Å kjenne igjen et slag.
Legene sier at alle kan lære seg å kjenne igjen et slag ved å stille tre enkle spørsmål:

  1. Be personen om å LE.
  2. Be personen om å LØFTE BEGGE ARMENE.
  3. Be personen om å SI EN ENKEL SETNING SAMMENHENGENDE. For eksempel "sola skinner i dag".
Om personen har problemer med noen av disse oppgavene, ring 113 snarest og beskriv symptomene.

En hjertespesialist sier at hvis alle som får denne e-mailen videresender den til 10 personer, kan du regne med at minst ett liv kan bli reddet.

VÆR EN VENN OG DEL DETTE MED SÅ MANGE VENNER SOM MULIG. Du kan redde liv.

Ja, det var mailen. Hvis du skal sende den videre, kan du gjøre det lett ved å trykke på mail-ikonet i det grå feltet under. Vil du lese mer om symptomer på hjerneslag, kan du klikke her.

Gi Kudos til denne saken!

Les mer.....

mandag 19. januar 2009

Manipulerende mennesker, del 4: Når du selv er manipulerende.

I forbindelse med artikkelserien om manipulerende mennesker, fikk jeg en oppfordring: Kunne jeg komme med en løsning hvis en kjenner igjen seg selv som en manipulerende person, og er motivert for å gjøre noe med det? Det er nemlig energikrevende å gå rundt og ha behov for å trykke ned andre... Les mer

Les mer.....

søndag 18. januar 2009

10 smarte sparetips du klarer å gjennomføre.


Her er dineVibbers bidrag til løsning av din private finanskrise.
  1. Opprett en sparekonto. Sett opp din lønnskonto til å overføre 10 kroner hver dag til sparekontoen. I løpet av året blir dette rundt... les mer

Les mer.....

torsdag 15. januar 2009

Manipulerende mennesker, del 3: Hvordan forsvare seg.

Hver gang du er i kontakt med et manipulerende menneske, havner du i en defensiv posisjon. Manipulerende mennesker finnes overalt. Vi møter de på bussen, på treningssenteret, i drosjekøen, i butikken, på byen. Disse er mennesker vi heldigvis slipper å forholde oss til mer enn vi gidder. Men noen ganger har du manipulerende mennesker rundt deg som du er nødt til å forholde deg til. De som du ikke kan... les mer

Les mer.....

onsdag 14. januar 2009

Manipulerende mennesker, del 2: Taktikk og metode.

Målet for et manipulerende menneske er å vinne. De har et grunnleggende behov for å føle seg over andre og fremstå som den beste. Taktikkene de bruker er mange, og det er lurt å bli bevisst på disse hvis du skal... les mer

Les mer.....

søndag 11. januar 2009

Manipulerende mennesker, del 1: Kjennetegn.

Har du noen gang møtt en person som på en eller annen måte har fått deg til å tvile på deg selv uten at du kan forklare hvorfor? Kjenner du noen som på finurlig vis klarer å sette deg i en dårlig stemning, selv om vedkommende tilsynelatende er... les mer

Les mer.....

torsdag 8. januar 2009

En bloggers tanker etter en måned på nett.

Alternativ overskrift på dette innlegget er: Bloggertips!
Jeg har blogget i ganske nøyaktig en måned nå. Det har vært en utrolig lærerik periode. Det har vært en tid med lite søvn og mye samvær med datamaskinen. Det har gått utover andre... les mer

Les mer.....

tirsdag 6. januar 2009

Husk lettere med hukommelseskart!

Da jeg studerte psykologi, fikk jeg et behov for å få en enkel og grei oversikt over emnene jeg leste om. Det er et hav av emner i psykologien, og en kan fort miste oversikten. Løsningen var å sette opp ulike emner i et hukommelseskart.

Et mindmap, eller hukommelseskart på godt norsk, eventuelt tankekart, er en plantegning over et emne. Med utgangspunkt i et hovedemne blir det tegnet streker til nye stikkord og undermener. Til slutt har du et oversiktlig bilde av hele hovedemnet, med tilhørende underemner og stikkord.

Ideen bak et hukommelseskart er at det er lettere å huske et bilde enn mange ord. Når vi betrakter et bilde, arbeider hjernen på en helt annen måte enn når vi leser tungt stoff. De visuelle og de kreative områdene av hjernen er mer aktivert, noe som forsterker evnen til å huske det vi ser.

Eksperiment:
Les ordet "elefant". Med en gang du leser ordet, får du opp et bilde av en elefant i hodet. Du kan lett se for deg en elefant, og du kan beskrive den med ord ut i fra bildet. Hukommelse blir ofte lagret som bilder.
Så leser du ordet "blogging". Vel, hvor er bildet? Ordet blogging er et så omfattende ord, at hjernen ikke har klart å danne seg et godt bilde selv om du kanskje har lest mye om emnet.

Så ser du på dette bildet og studerer det litt:

john cena
Vips! Du har et lite bilde av blogging i hodet. Lettere å huske nå?

Mindmapping er et utrolig effektivt verktøy når det kommer til læring. Når en først har lært seg hvordan en skal sette opp et mindmap, er det meget enkelt å bruke når en skal tilegne seg ny kunnskap.

Før internett ble tilgjengelig for massene, var det penn og papir som gjaldt. I dag kan en finne alt på nettet, og jammen er det ikke en nettside som også tilbyr en enkel måte å sette opp et mindmap på.

Siden heter text2mindmap. Det er en interaktiv side hvor en enkelt fyller inn det en trenger. Det kan også lagres som et bilde lokalt på datamaskinen. Etterpå er det lett å skrive det ut hvis en har behov for det. Jeg har lagret en link til siden i "klikkbart" listen min.

Her har jeg laget et meget enkelt hukommelseskart over psykologiens historie som et eksempel:

Jeg fant også et program som du kan laste ned og installere på maskinen din. Jeg har prøvd det, og programmet åpner for muligheten til å lage et meget detaljert og innholdsrikt hukommelseskart. Det er imidlertid litt vanskelig å sette seg inn i, men anbefales hvis du har behov for et stort kart. Programmet er gratis og heter FreeMind. Det kan lastes ned her.

Skjermbilde av FreeMind:
john cena

Så sett i gang og prøv selv. Lær noe nytt som garantert vil være til hjelp hvis du studerer.


Gi Kudos til denne saken!

Les mer.....

mandag 5. januar 2009

Er du en tulling?

Datoen er 10. desember 1988. Stedet er den olympiske hoppbakken i Lake Placid, USA. På toppen av bakken sitter en merkelig liten rødhåret svenske og skuer utover. Han setter utfor, og når han entrer hoppkanten gjør han noe som alle i hoppverden sier er det styggeste de vet om.

Svensken spriker med beina så skiene ser ut som en V under nedflyvningen. Når han sekunder senere lander langt ned i bakken, lengre enn alle de andre, er han den første svensken som noen gang har vunnet et renn i verdenscupen i hopp.

Året etter, i 1989, vinner
Jan Boklöv verdenscupen sammenlagt. Mot alle odds. Samme året blir han utnevnt til årets vinner av Radiosportens Jerringpris, et manifest på at han er en svært populær og dyktig idrettsmann.

20 år senere. Året er 2009. Du har nettop fylt 18, og går over fra å være barn, til en myndig person som heretter må ta ansvaret for ditt eget liv. Du er usikker på hva du ønsker å fylle livet ditt med. Hva du skal gjøre for å tjene til livets opphold.

Aller mest har du lyst til å gjøre noe helt for deg selv. Du ønsker ikke å være som alle andre. Det frister svært lite med en 8-16 jobb, ta opp studielån for å studere, ta opp boliglån så tidlig som mulig for å bli gjeldsslave til du er pensjonist, se på Hotell Cæsar, skaffe deg stasjonsvogn og langrennski.

Nei, du kunne heller tenke deg å reise utenlands. Du har lyst til å reise over hele kloden, oppdage nye kulturer, oppdage nye steder, bli kjent med andre mennesker med en helt annen bakgrunn enn du selv har. Det finnes sikkert enkelte strøjobber du kan ta innimellom for å skaffe nok penger til mat og soveplass.

Eller satse på å etablere ditt eget firma. Du går rundt med en idé som du er 110 prosent sikker på vil bli en suksess. Flink er du også! Hvis du allikevel skal studere, må det bli noe uvanlig. Noe spesielt. Noe du er 100 prosent interessert i.

Du lufter dette for dine foreldre, og du nevner det for dine nære venner. Den første reaksjonen er at det høres veldig flott ut. Det høres ut som en drøm å få muligheten til å gjøre akkurat som du har lyst til.

Men så kommer de ærlige reaksjonene. Du må da være en tulling som tror at du bare kan reise utenlands, uten utdannelse, uten et fast sted å bo, og uten økonomi til å gjennomføre det! Se og kom deg ned på jorda og få deg en ordentlig jobb. Du må studere! Du må gjøre som alle andre!

Brått går drømmen din i oppløsning. Du lytter til hva de andre sier, og etterhver begynner du selv å tro på at du aldri vil klare å gjennomføre det du har mest lyst til. Du mister gløden. I frykt for hva fremtiden bringer, og i frykt for hva andre måtte mene om deg, tar du deg jobb på den lokale butikken. Som lagermedarbeider. Eller ekspeditør.

Årene går, og det som kunne ha vært en spennende tid med utenlandsreiser eller etablering av eget foretak, har blitt til et liv du aldri ønsket å leve Det har blitt et liv fylt av 8-16 jobbing. Det har blitt et liv fylt med huslån og langrennski i helgene. Du slapper av med Hotel Cæsar på kveldene. Til helga planlegger du en tur med stasjonsvogna til dine foreldre. De er jo så stolte av deg!

Livet ditt har blitt til det du selv mente var kjedelig, uinspirerende og lite innholdsrikt. Men en ting har du unngått. Du har unngått at andre betrakter deg som en tulling.

Hvem er tulingen?
Jan Boklöv var nærmest hatet i hoppmiljøet. Han ble alltid premiert med dårlige stilkarakterer av de som dømte ham. Allikevel vant han over de andre. Årsak: Han turte å gå sine egne veier. I dag er du en raring hvis du ikke hopper med sprikende bein.

Boklöv er eksempelet på tullingen som turde å stole på seg selv, som turde å gå sine egne veier. På grunn av dette er han i dag en legende. Et ikon, ikke bare for skihoppere, men for alle som ønsker å stole på seg selv og gå sine egne veier.

Lær av svensken. Lær at selv om andre mener det du gjør er dumt og tåpelig, så må du ha troen på deg selv. Du må vise andre at det de sier ikke er riktig, og ihvertfall ikke for deg.

Vi mennesker er merkelige. Vi trår raskt støttende til når noen av våre nærmeste trenger hjelp. Men i det øyeblikk vedkommende ønsker støtte til noe som er ikke er i samsvar med våre egne verdier, da blir det plutselig vanskelig å gi støtte. Det har faktisk lett for å gli over til kritikk og latterliggjøring av den som ønsket backup. Noen kaller det Janteloven.

Dette er en mekanisme som gjelder de aller aller fleste. Det er en del av vår overlevelsesevne å støtte kun de som er i vår egen "stamme". Det å være skeptisk til nye tanker og løsninger er i og for seg sunt. Dersom det viser seg at de nye løsningene er feil, utgjør de i verste fall en risiko for vår egen eksistens. Noen er mer redde for sin egen eksistens enn andre, og synes at alle andre er noen tullinger. Ihvertfall på overflaten. Under overflaten befinner det seg ofte mye usikkerhet hos slike personer.

Men verden har gått fremover. De som har stått for utviklingen, er mennesker som har trosset andres skjellsord og latterliggjøring. De som i dag blir sett på som store pionerer, har blitt utsatt for ufattelig mye hets og motarbeidelse. Men de har alltid vunnet til slutt fordi de har stolt på seg selv. Da er det plutselig de andre som er blitt tullinger.

Så hva venter du på? Stol på deg selv. Gjør det du mener er det beste for ditt liv. Det er kun du, og bare du, som vet hva du blir lykkelig av. Slutt å høre på hva andre sier om deg og hva du bør gjøre. Stå imot andres negative holdninger.

Vær en tulling!


Gi Kudos til denne saken!

Les mer.....

lørdag 3. januar 2009

Har livet ditt blitt en dårlig vane?

Går du ofte rundt og tenker på at du ønsker å gjøre noe med livet ditt? Håper du på å snart møte noen mennesker som viser deg veien til et bedre liv? Har du fantasier om at skjebnen vil sende det du ønsker rett i fanget på deg? I såfall må du vente lenge.

Sannheten er at det er opp til deg selv hvordan livet ditt skal bli. Det er du selv som må sørge for at du får det slik du ønsker.
Livet blir det DU gjør det til.

Men det er så vanskelig å motivere seg selv og komme i gang, tenker du. Ja det er helt riktig! Det er hardt å endre livet.

Årsaken er at livet ditt har blitt en vane. Du har falt inn i et handlingsmønster som det nesten er umulig å komme ut av. Alt for ofte er livet blitt en dårlig vane.

En vane er et handlingsmønster eller et tankesett som blir repetert automatisk. Vanen er lært, men er blitt implisert i både kroppen og sinnet, og kan nærmest oppleves som en atferd man ikke har kontroll over. Imidlertid, en vane er ikke like sterk som en avhengighet eller en psykisk sykdom. Forskjellen er at man faktisk har kontroll over en vane. Det kreves bare litt viljestyrke.

For å opprettholde en vane, kreves det svært lite energi. Det er dette som er farlig. Fysiologisk har vanen dannet egne nervebaner i hjernen, noe som er med på å forsterke atferdsmønsteret. I tillegg gir en vane forutsigbarhet og struktur i livet, noe som føles som trygt og godt.

Det er mange områder i livet som er styrt av vaner, gode så vel som dårlige. Morgenritualer når du står opp er en vane. Jeg er helt sikker på at du har bestemte ting du gjør når du står opp om morgenen. Hver eneste dag! Disse vanene er positive, da de sparer deg for mye tid og krefter i en ellers stressende morgen. Trening er også en god vane, det tilfører noe positivt i livet ditt.

Problemet er de dårlige vanene.

Når vanen har negative konsekvenser for deg, går det ut over din livskvalitet. Vanligvis, når man snakker om dårlige vaner, nevnes neglebiting, røyking, usunt kosthold osv.

Har du vært singel lenge, og venter på at en kjæreste skal banke på døra? Problemet er faktisk at ditt liv som singel er blitt en dårlig vane. Du har blitt komfortabel med å være singel, og motivasjonen for å finne en partner er i realiteten ikke tilstede. Bevisst eller ubevisst.

Og hva gjør du når du kommer hjem fra skole eller jobb? Du lager kanskje middag, setter deg foran tv eller pc, og der blir du til du skal legge deg. Lever du livet fra sofaen? Behagelig, ja, men ikke særlig utviklende.

Du må ut av komfortsonen!
Det skal mye til for å bryte med en vane. Det krever stor innsats for å bryte den onde sirkelen, som nærmest er blitt en refleksiv atferd.

Begynn med å bli bevisst på at du har en dårlig vane. Bli bevisst på atferden din. For å slutte å bite negler, finnes det et middel man kan smøre på neglene. Middelet smaker forferdelig, og du blir "forstyrret" hver gang du forsøker å bite negler. Du blir bevisst på vanen. Etter hvert klarer du å unngå og bite negler ved hjelp av viljestyrke. Den dårlige vanen er over.

Er selve livet ditt blitt en dårlig vane, er fortsatt løsningen å bli bevisst. Du må bli bevisst på hvilke handlingsmønstre som skaper problemene i livet ditt. Det kan være vanskelig å "spotte" disse, siden de er en del av deg. I tillegg opprettholder du handlingsmønstrene fordi du er komfortabel med å være slik du er. En del av deg tviholder på vanen det er å være deg.

Hvis du er singel, har du innarbeidet deg en del vaner som antakelig aldri vil være passende i samvær med en kjæreste. Du dusjer så lenge du vil, du fiser og raper høyt, du spiser hva du vil og når det passer deg, og du har det så rotete som du selv ønsker. Du er absolutt din egen sjef og har ingen du må ta hensyn til. Dette er vaner som du opplever som meget behagelig, men som du må kvitte deg hvis du blir sammen med noen. Dette vet du innerst inne. Allikevel lengter du kanskje etter noen å dele livet ditt med.

Løsningen ligger i å bevisstgjøre deg vanene, og du må være villig til å gi slipp på dem. Du må overbevise deg selv om at fordelene med å ha en kjæreste, overgår fordelene med å være din egen sjef i livet ditt. Du må være klar for å ta hensyn til andre. Klarer du ikke det, vil motivasjonen for å skaffe deg fast følge være lav.

En vane sitter inni ditt eget hode. Men det kan hende du føler det er noe eksternt som holder deg tilbake, som f.eks. hus å vedlikeholde, barn, jobben din, hunden din, sykdom hos andre som du må ta deg av, mangel på penger, osv. Mye kan "hindre" deg i å endre atferdsmønster.

Du hevder disse forholdene er til hinder for deg, slik at det er umulig for deg å bryte med vanen. Dette er helt feil. Dine eksterne hindringer er fortsatt noe som kun eksisterer i hodet ditt. Men de fungerer veldig godt som en unnskyldning for at du skal slippe å ta tak i livet ditt, og fortsette som før. Husk at det alltid er rom for å endre på livssituasjonen din.

Bevisstgjøring av vanen er første steg for å bryte med den. Du må bli klar over hva du gjør, når du gjør det og hvorfor du gjør det. Deretter er det nødvendig med handling.

Det handler om å komme deg ut av komfortsonen. Du må være klar for å gjøre en ekstra innsats i livet ditt. Du må forberede deg på å ha det ukomfortabel en liten periode.

Da Arnold Schwarzenegger bygget seg opp til å bli verdens beste kroppsbygger, gjorde han ikke det fordi det var behagelig å trene så mye. Da han trente hadde han det svært ukomfortabelt. Men han lærte seg en teknikk, og det var at han fokuserte på det komfortable som kom senere. Det ukomfortable var bare et unødvendig onde som var uungåelig.

Konklusjonen er at du må gjøre noe. Du må ta handling. Du har den kraft som skal til for å endre deg iboende. Finn den og kom deg videre i livet.

Jeg befaler deg å komme deg opp av sofaen, nå! Reis deg opp og sett i gang!

Les 10 tips til å endre livet ditt for inspirasjon.



Gi Kudos til denne saken!

Les mer.....

fredag 2. januar 2009

10 tips til å endre livet ditt.

Et nytt år er i gang. Her får du 10 tips som vil hjelpe deg hvis du har planer om å bedre livet ditt. Sett i gang nå. Husk, du har ca. 31000 dager å leve. Hvor mange av dem har du tenkt å kaste bort på et liv du ikke er fornøyd med?


Les mer...

Les mer.....

torsdag 1. januar 2009

Kurs i bedre selvtillit.

Tenk deg at du vinner 100 millioner i lotto. Det er en god følelse, ikke sant? Plutselig føler du at du har muligheten til å gjøre akkurat det du vil. Du er Kongen, du er Presidenten, du er Generalen! Nå er det DU som er sjefen over... les mer

Les mer.....

Siste innlegg fra dinevibber.no

Powered By Blogger

Kjøp en ny bok i dag!

  © Blogger template The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP